1. Roti (khubz)
Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada
gandum yang baik dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan
sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti
yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam
gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda “Jangan potong roti dengan
pisau. hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah
menghormati roti itu”.
2. Jintan Manis (anisun)
Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan
kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan
membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan
disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.
3. Epal (tuffah)
Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis.
Ianya juga boleh menguatkan organ hati.
4. Asparagus (hiyawn)
Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah
pinggang dan memudahkan kelahiran anak.
5. Pisang (mawz)
Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh
dimakan dengan madu lebah.
6. Barli (sya’ir)
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah
s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.
7. Selasih (manis rayhan)
Selasih berkhasiat untuk menguatkan organ hati,
memudahkan tidur dengan cara menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.
8. Mentega (zubdah)
Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik
untuk menghilangkan sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu
sejenis makanan yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.
9. Bunga kubis (qunnabit)
Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk
penglihatan.
10.Chamomile (babunaj)
Kegunaan chamomile ialah melancarkan aliran haid
dan kencing. Ianya juga sangat berguna untuk memanaskan badan.
11. Lobak merah
Kegunaannya memanaskan badan. Ianya juga
melancarkan aliran haid dan air kencing.
12. Biji hitam (habb al sauda)
“Sesungguhnya Al- Habbatus Sauda’ boleh menyembuh
segala penyalit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya “Apakah Al-Sam itu?. Baginda
menjawab, ” Al-Sam itu ialah maut”. (Riwayat Bukhari)
Baik untuk merawat ‘leukoderma’ dan membuka saluran
urat yang halus. Berguna untuk menghilangkan penyakit selesema.
13. Kulit kayu manis (darchini)
Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan.
Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan
campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku
penduduk dunia.
14. Timun (qitta’)
Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan
pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.
15. Jintan putih (kammun)
Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan.
Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat
perut yang memulas.
16. Tamar kering (tamr)
Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar.
Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak
diingini.
17. Madu lebah
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu
atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati
penyakit cirit birit. Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan
meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut
kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
KoMeN JaNgAn TaK KoMeN .... KoMeN YaNg JuJuR ItU LeBiH BaIk ......