Jumaat, 26 September 2014

CaRa NaK PoToNg AyAm ...

Salam Sayang Semua ....  

Ye, entry kali ni adalah mengenai  - AYAM. 

Memandangkan ramai customers kami yang memilih bahagian ayam tertentu untuk NaSi ArAb ImAnI LiCiOuS ni. Susah juga nak kenal pasti macam mana rupa tight, rib, drumstick, breast dan lain2 lagi. Maka dengan itu tercetus entry ni. Kikiki .... 

Ok, kali ni kami nak posting pasal cara potong ayam. Kami ambik dari you tube, so bolehlah belajar sama2 yek.



Ada yang potong ayam kepada 9 bahagian, 12 bahagian, 13, 16, dan macam - macam lagilah. Tapi depends pada apa yang korang nak masak laa kan, kalau ramai yang nak makan, potong la banyak. Tapi kalau potong banyak sangat, jadi kecik pulak, orang pun komplen. So bagi aku, better potong dalam 9 - 13 camtu. Biasanya ayam dipotong dalam bahagian seperti ini;




Aku kalau pergi makan kat KFC, takdela cerewet sangat kalau order ayam tu. Semua kami bedal je. Tapi aku paling suka breast laa... Ada yang suka wing, drummet, dan lain - lain...
 

So apakata kita kenali bahagian - bahagian ayam pulak;
 

Peha = Drumstick
Atas peha = Thigh
Kepak = Wing
Dada = Breast
Rusuk = Rib
 
Bahagian breast sesuai untuk yang nak berdiet sebab bahagian ni kurang lemak, tapi kaya dengan pati ayam. Kalau yang banyak lemak ialah bahagian peha dan atas peha. Biasanya ramai yang suka bahagian wing, rib dan drumstick. Kat sini ada tips2 macamana nak pilih ayam bila nak beli ayam.

Bahagian ayam sebagai rujukan untuk masakan;





 
Ok, akhir kata selamat potong ayam, selamat masak ayam dan selamat makan ayam :)
Bagi mereka yang berminat nak order Nasi Arab Imani Licious PM yerk dan untuk details bolehlah lawat di NaSi ArAb ImAnI LiCiOuS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KoMeN JaNgAn TaK KoMeN .... KoMeN YaNg JuJuR ItU LeBiH BaIk ......