Selasa, 26 Mei 2015

KhAsIaT RoSsElLe




Hibiscus Sabdariffa L. adalah dalam keluarga Malvaceae atau lebih dikenali dengan nama Roselle. Pokok rcselle, di kalangan penduduk tempatan dikenal: sebagai asam paya atau asam susur, boleh ditanam melalui biji benih atau juga keratan batang merupakan tumbuhan yang subur di kawasan beriklim tropika dan subtropika. Ianya berasal dari Afrika Barat tetapi ada yang men- dakwa ia berasal dari India. Di negara ini, roselle ditanam secara komersial di sebelah pantai timur Malaysia terutamanya di Kelantan dan Terengganu di atas tanah bris dan berkembang di beberapa kawasan di Johor. 

Ketinggiannya boleh mencapai sehingga 3    meter serta mengeluarkan bunga hampir setiap tahun, mempunyai banyak kegunaan tetapi penyalut buahnya yang paling kerap dimanfaatkan.

Kajian saintifik menunjukkan roselle terbukti mengandungi khasiat dan nilai perubatan yang cukup tinggi. Ekstrak roselle mengandungi vitamin C iaitu asid askorbik pada tahap yang tinggi, asid malik, aspartik asid den antosianin, A ntos ianin adalah pigmen yang memberi warna kemenhan kepada roselle. Ia berkhasiat sebagai antioksidan yang mana dapat membantu proses metabolisma sekiranya diambil se- cara berterusan.

Ia mengandungi kandungan vitamin C yang tinggi iaitu sebanyak 260-280 milligram bagi seuap 100gram roselle kering. Selain itu”setiap 1009 roselle segar mengandungi 2,85 ug vitamin D, 0.04 mg vitamin 81,0.06 vitamin 82 dan 0.05 mg vitamin 92 kompleks.

Penyalut bunga roselle boleh diproses untuk dijadikan hasilan makanan/minuman seperU kordial, pati, jem, halwa, puri dan ser- buk. Malahan kepada pelbagai produk kesihatan dan penjagaan diri. Selain menjadi nilai tambah hasilan lain seperti tart, bahulu, kek, muffin, coklat dan acar buah-buahan.

KEBAIKAN PENGAMBILAN ROSELLE .

- Membantu penghadaman
- Melembutkan dan menyihatkan kulit
- Membantu melancarkan pembuangan air kecil
- Membantu mengurangkan pengumpulan lemak
- Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi
- Mengurangkan haba badan, batuk dan mencairkan kahak

Antara lain roselle juga ada zat-zat berikut;

Rozel (Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa, merupakan tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan. Jangan terkejut, ia mempunyai 3 kali lebih banyak vitamin C daripada anggur. Dr. Abdul Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit, Institute of African and Asian Studies telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga rozel dan Khasiatnya adalah seperti berikut :
 
– Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sbg tonik.
– Memperlancar peredaran darah.
– Mengubati luka luar dan dalam.
– Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat penuaan, menyebabkan wajah nampak muda dan berseri.
– Sbg diuretic, penurun suhu dan pereda rasa nyeri (penenang alami.)
– Bersifat detoksifikasi, membuang racun.
– Mempunyai efek anti kejang otot.
– Memiliki zat anti bakteria dan anti virus.
– Membunuh bakteria penyebab TBC.
– Memiliki zat anti kejang saluran pernafasan
– Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang.
– Mencegah penyakit jantung.
– Mengatasi masalah selsema, batuk, dan demam.
– Mengubati asma dan alergi.
– Mengubati insomnia.
– Menormalkan kadar gula darah, tekanan darah, kolestrol, dan asam urat.
– Mengatasi penyakit kardiovaskular/darah tinggi.
– Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser.
– Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh
– Menyihatkan mata
– Menyeimbangkan berat badan.
– Mengurangi panas dalam .
– Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati.
– Mengubati pening kepala/migraine.
– Membantu memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol.
– Menghilangkan sakit sakit di badan.
– Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA
– Dapat mengurangi risiko osteoporosis.
– Mengobati sakit tenggorokan dan sawan.
– Mengatasi masalah stress/tekanan.

Kandungan Rozel:

Mengandung vit.C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280 mg Vit. C);Vit.B1, B2; D, dan Niasin; Protein 1,145 gr;Lemak 2,61 gr;Serat 12gr; Kalsium 1,263 gr;Fosfor 273.2 mg;Zat besi 8,98 mg; Malic Acid 3,31%;Fruktosa 0,82%;Sukrosa 0,24%; Karoten 0,029%;Tiamin 0,117 mg;Niasin 3,765 mg; juga mengandung 18 asam amino yang diperlukan tubuh; Gossypetin Anthocyanin; Potassium, dan Flavonoid.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KoMeN JaNgAn TaK KoMeN .... KoMeN YaNg JuJuR ItU LeBiH BaIk ......